Yapay Zeka konusunda çok dikkatli olmalıyız. Yapay Zeka, nükleer silahlardan daha tehlikeli olacak potansiyeldedir.

Keşfetme isteğimizi, sınırları zorlama arzumuzu yitirdiğimizi düşünüyorum ve geriye dönüp baktığımda bunun aptalca bir hata olduğunu görüyorum.

Üç beklentiniz olmalı: Sabahları işe gitmeyi iple çekmelisiniz, kayda değer bir maaşınız olmalı. Dünyaya olumlu bir etkide bulunmak istemelisiniz. Bu üç beklenti karşılanırsa, çocuklarınıza anlatacak bir şeyleriniz olur.

Geleceğe dair hayalleri olan insanların sayısı az değildi. Elon’ı istisna yapan şey, onun bu hayalleri gerçeğe dönüştürebilme kabiliyetiydi.

SpaceX, Falcon 9’un ilk modelinin maliyetinin sadece 300 milyon dolar civarı olduğunu açıkladı. Bu, NASA’nın hesabına göre geleneksel bir maliyet artı kar yapması durumunda ortaya çıkacak maliyetten 3.6 milyar dolar daha düşük bir maliyetti.

Kendinizi ufak detaylara önem verecek şekilde eğitebilirsiniz, bunu herkes başarabilir. Bu, iki tarafı keskin bir bıçak gibidir, çünkü bütün ufak detayları görmeye başlarsınız ve ufak şeyler sizi delirtebilir.

Bana kalırsa önemli olan, insanların gelecekte hakkımda ne düşündüğü değil neler yaptığımdır. Ben ölüp gideceğim. Peki yaptığım şeyler fayda sağlamış olacak mı?

İnsanlar farklı şeylerle ilgilenir ve farklı şeyler öğrenirler, öğrenme hızları da birbirlerinden farklıdır. Müfredattan bağımsız olmak isteyebilirsiniz. İnsanların ilgi duydukları alanlarda hızla bilgi edinmelerine imkan sağlayın.

Çok gezegenli yaşama geçmemiz halinde, insan uygarlığının tahmini ömrü tek gezegenli yaşama göre daha uzun olacak. Eğer tek gezegenli yaşama devam edersek, insan kaynaklı ya da birtakım doğal sebeplerden ötürü oluşabilecek bir soy tükenmesi ile karşılaşabiliriz.

Hangi soruları sormamız gerektiğini bulabilmek için, insan zihninin ufkunu ve kapsamını genişletmeyi amaç edinmemiz gerektiği sonucuna vardım. Gerçekten mantıklı olan tek şey, daha fazla kolektif bilgi edinmek için gayret göstermekti.

Aslında çoğu insan tahmin ettiklerinden çok daha fazlasını öğrenebilir ama kendilerini hafife alıp, çabalamıyorlar bile.

Genellikle bir sorunla baş etmek zorunda kalan insan, onu esaslı bir şekilde kavrar ve gerçekten çok zor bir problemse onu asla unutmaz.

Okuldaki birçok çocuğun neden orada olduklarına dair fikri yoktu. Eğer bir şeyin “nedenini” açıklayabiliyorsanız; bu, insanların motivasyonunda büyük fark yaratacaktır bence. Böylece söz konusu şeyin amacını kavrayacaklardır.

Hayat, sorunları çözüme kavuşturmaktan fazlası olmalı. Eğer hayat sorunları çözmekten ibaretse sabahları neden erken kalkıyoruz ki? Size ilham veren, insanlığın bir parçası olmaktan gurur duymanızı sağlayacak şeyler olmalı.

Bilgiyi bir nevi bir kavram ağacı gibi görmek önemlidir; ayrıntılara geçmeden önce gövde ve büyük dallar gibi temel esasları kavradığınıza emin olun, belki de tutunacakları bir dal yoktur.

Varoluşsal bir bunalım geçiriyordum ve hayatın anlamını çözebilmek için çeşitli kitaplar okuyordum. Çünkü hayat oldukça anlamsız geliyordu. Evimizde Nietzsche ve Schopenhauer’ın 14 yaşındayken okumamanız gereken kitapları vardı. Bu, kötü ve gerçekten olumsuz bir durumdu. Daha sonra, bana çok faydası dokunan Otostopçunun Galaksi Rehberi’ni okudum.

Haftada kırık saat çalışarak devrim niteliğinde arabalar ya da roket üretemezsiniz. Bu işe yaramaz. Mars’ın kolonileştirilmesi haftada kırk saat çalışmayla gerçekleşecek bir şey değilir.

Doğru uyku miktarını hesaplamaya çalışmışlığım var. Belli bir uyku eşiğinin altına düşebileceğimi, saatlerce uyanık kalsam dahi buna dayanabileceğimi ama zihinsel açıdan yorulacağım için daha az üretken olacağımı fark ettim.

Herkesin sıkı bir disiplin altında İngilizce, Matematik, Fen dersi alması ve seri üretim hattındaymış gibi beşinci aşamadan altıncıya, oradan yedinciye geçiş yapması beklenemez. İnsanlar seri üretim bandındaki nesneler değillerdir. Bu saçma bir görüştür.

Küçük bir şirket için, iş gücünde uzmanlaşma sayesinde büyüme hızlı bir şekilde gerçekleşir. Daha sonra şirket büyüdükçe, iletişim sorunlarına bağlı olarak kişi başına verimlilik düşer. Çalışanlar arası iletişimde aşılması gereken ne kadar çok katman olursa ortaya o kadar çok hata çıkar.

Rakiplerin ne yaptığı üzerinde çok fazla düşünmeyiz çünkü mümkün olan en iyi üretimi yapmaya odaklanmak önemlidir. Bu, bir yarışa girdiğinizde söyledikleri şeye benzer: Diğer koşucuların ne yaptığını düşünme, sadece koş!

Tehlike, düşündüğüm gibi yapay zekanın kendi kendine çabuk gelişmesinden kaynaklanmıyor. Herhangi birinin onu kötü niyetli amaçlar için kullanacağından endişe ediyorum. Onlar kötü amaçlar için kullanmasalar bile, başka birileri onların elinden alıp kötü emellerine alet edebilir. Esas tehlike budur.

Dünya tarihinde ilk defa başka bir gezegende yaşam kurmamız için bir pencere açıldı. 4,5 milyar yıl çok uzun bir zaman. Bu pencere muhtemelen uzun süre açık kalacak, umarım da öyle olur, ama kısa bir süre sonra kapanabilir de.

Yaratmaya çalıştığımız şey ne olursa olsun, bir şeyin mevcut duruma göre yaratacağı fayda, etkileyeceği insan sayısına göre değişir. Bu nedenle büyük fark yaratan ve küçük bir grubu etkileyen bir şey üretmek kadar, küçük bir fark oluşturan ama çok sayıda insanı etkileyen bir şey üretmenin de önemli olduğunu düşünüyorum.

Diğer Elon Musk Sözleri